Nieuwbouw en hernieuwbare energie gaan hand in hand

23 Mei 2016

“Energiezuinig bouwen wordt betaalbaarder”, zegt  Bart Tommelein. Je kan vandaag een energiezuinigere woning bouwen tegen dezelfde kostprijs als voor een minder verregaande energiezuinige woning pakweg vier jaar geleden. Het geplande verstrengingspad van het Energiepeil kan worden aangehouden. Ook het aandeel hernieuwbare energie in nieuwbouw zal hierbij een belangrijke rol spelen.

Het E-peil van de woning wordt bepaald op basis van een aantal parameters waaronder de isolatiewaarde van een gebouw. We verstrengen het E-peil van nieuwbouwwoningen geleidelijk aan (zie grafiek) en om de twee jaar evalueren we de kostenoptimale niveaus.

Volgens studies van het Vlaams Energie Agentschap (VEA), de KU Leuven en de Thomas More Hogeschool wordt energiezuinig bouwen betaalbaarder. De prijs van energiezuinige elementen bij nieuwbouw volgt de markt en daardoor daalt ook het kostenoptimale niveau. “We zijn op de goede weg, de Vlaming bouwt sinds 2014 dubbel zo energiezuinig als tien jaar geleden. Meer dan 20% van de nieuwbouwprojecten zijn bijna-energieneutraal, de invoering van het E-peil zorgt voor resultaten”, stelt Bart Tommelein.  

Voor residentiële woningen bestond er al een verplichting om een aandeel hernieuwbare energie te produceren. We verhogen dit aandeel voor residentiële woningen vanaf 2017. Er wordt vanaf 2017 ook een verplichting ingevoerd voor niet-residentiële nieuwbouwprojecten om te investeren in hernieuwbare energie. “Iedereen moet zijn steentje bijdragen aan het behalen van de doelstellingen hernieuwbare energie. Deze verplichting bestond al voor residentiële gebouwen en daar komen nu niet residentiële gebouwen bij”, volgens Bart Tommelein.

Vroeger kon de gemeente een strengere norm opleggen bovenop het Vlaamse kader. Dit zorgde voor heel wat onduidelijkheid in de bouwsector, de regels waren niet voor elke gemeente dezelfde. We schaffen deze regel af, de Vlaamse energienormen zijn streng genoeg.

InfoWarmtePomp.be is een gezamenlijk initiatief van tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen (leden van ATTB, de Associatie voor de Thermische Technieken in België, en van  FRIXIS, de Belgische koninklijke vereniging voor koude en luchtbehandeling. Het infoplatform wil een duidelijk en niet-merkgebonden antwoord geven op alle vragen die particulieren en professionelen hebben over warmtepompen. Onze privacy policy vindt u hier.