PERSBERICHT: Voorwaarde voor erkenning installateur hernieuwbare energie versoepeld

28 September 2018

De voorwaarde om een Certificaat van Bekwaamheid te krijgen als installateur van kleine hernieuwbare energie-installaties wordt versoepeld van drie jaar werkervaring naar één maand. “Als overheid dragen we kwaliteit van uitvoering hoog in het vaandel. Maar de voorwaarde van 3 jaar werkervaring was te streng. Door de voorwaarden te verlagen, kunnen er sneller meer gediplomeerde installateurs aan de slag”, legt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein uit.

Wie als klant een premie wil ontvangen voor zijn hernieuwbare energie-installatie, moet die laten plaatsen door een installateur die een ‘Certificaat van Bekwaamheid’ kan voorleggen. Het gaat onder meer om zonnepaneleninstallaties, zonneboilers voor warm water en verwarming, kleine biomassa-installaties, warmtepompen en warmtepompboilers.

Wie als installateur zo’n certificaat wil behalen, moet een specifieke opleiding volgen en moet vandaag minstens drie jaar relevante beroepservaring kunnen voorleggen. Vlaams parlementslid Bart Nevens (N-VA) kaartte in de commissie Energie van het Vlaams Parlement aan dat die periode wel erg lang is en dat jonge geschoolde ondernemers daardoor concurrentienadeel ondervinden.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein deelt die bezorgdheid en versoepelt de voorwaarde nu naar één maand beroepservaring. “Geschoolde en gediplomeerde installateurs hernieuwbare energie moeten vandaag veel te lang wachten vooraleer ze installaties mogen plaatsen waar mensen een premie voor kunnen krijgen. Drie jaar werkervaring is een te strenge voorwaarde en levert inderdaad een concurrentienadeel op voor beginnende geschoolde installateurs. Kwaliteit bewaak je door goede opleidingen én goede controles op het geleverde werk.”

Ook het Certificaat van Bekwaamheid als Aspirant, waarbij installateurs hun installatie achteraf door een volwaardig RESCERT-installateur moesten laten controleren, verdwijnt. Wie nu nog in dat geval is, wordt in een overgangsmaatregel gelijkgesteld met een RESCERT-installateur. Ten slotte blijft het Certificaat van Bekwaamheid voortaan ook zeven jaar geldig, in plaats van vijf jaar nu.

InfoWarmtePomp.be is een gezamenlijk initiatief van tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen (leden van ATTB, de Associatie voor de Thermische Technieken in België, en van  FRIXIS, de Belgische koninklijke vereniging voor koude en luchtbehandeling. Het infoplatform wil een duidelijk en niet-merkgebonden antwoord geven op alle vragen die particulieren en professionelen hebben over warmtepompen. Onze privacy policy vindt u hier.