Wanneer je kiest voor een hybride warmtepomp, kies je voor een dubbele installatie: die van een warmtepomp en van een gasketel.
Hybride warmtepompen vergen dus extra installatie-eisen en een extra investering in vergelijking met een standaard warmtepomp. Zo is er een aardgasaansluiting nodig (en die is niet meer gesubsidieerd), een extra gasmeter en een schouw voor rookgasafvoer.
Deze extra's vallen weg wanneer je kiest voor een standaard warmtepompen, terwijl zeker een nieuwbouwwoning makkelijk met het oog op een standaard warmtepompoplossing ontworpen kan worden. Zo kies je er bewust voor om geen fossiele energiedragers in huis te halen en maak je de meest toekomstgerichte keuze.
Een hybride installatie wordt vooral toegepast bij bestaande woningen, die niet voldoende geïsoleerd zijn, waardoor in koudere periodes een warmtepomp alleen niet voldoende vermogen zou hebben om het hele gebouw te verwarmen.
Bij een nieuwbouw is de isolatiegraad dermate hoog dat een warmtepomp alleen het hele jaar door makkelijk de hele woning kan verwarmen, ook in de koudere periodes.
InfoWarmtePomp.be is een gezamenlijk initiatief van tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen en bestaat uit leden van Climafed, de Belgische federatie voor klimaattechnologieën (tot voor kort bekend als ATTB, de Associatie voor de Thermische Technieken in België) en van FRIXIS, de Belgische koninklijke vereniging voor koude en luchtbehandeling. Het infoplatform wil een duidelijk en niet-merkgebonden antwoord geven op alle vragen die particulieren en professionelen hebben over warmtepompen. Onze privacy policy vindt u hier.