Hoe lager de afgiftetemperatuur, hoe beter het rendement. Je warmtepomp aansluiten op vloerverwarming is dus in principe altijd beter dan op radiatoren. Maar als je je warmtepomp wil aansluiten op bestaande radiatoren, hangt de mogelijkheid af van een aantal factoren zoals de afgiftetemperatuur van de warmtepomp, de dimensionering van de radiatoren, de diameter van de leidingen en de isolatiegraad van je woning.
Warmtepompen die warmte recupereren uit de grond of bodemwater hebben doorgaans een hogere afgiftetemperatuur dan systemen op basis van lucht. Voor systemen met een lagere afgiftetemperatuur is het van belang dat uw woning voldoende geïsoleerd is. Vraag daarover raad aan een specialist.
Bij twijfel kan je een eenvoudige test doen, indien je de maximale afgiftetemperatuur van de beoogde warmtepomp kent. Laat op een koude dag de verwarming in je woning afkoelen, verlaag de temperatuur van je ketel tot de afgiftetemperatuur van de gewenste warmtepomp, zet de verwarming weer aan en draai de radiatoren open. Wordt je woning voldoende warm, dan is de warmtepomp geschikt voor uw radiatoren. Indien niet, moet je overwegen om je huis extra te isoleren en/of andere radiatoren of convectoren te installeren of – bij een uitgebreide renovatie – te kiezen voor vloerverwarming.
Ook de opstelling van de radiatoren is van belang. Deze dienen op een collector gemonteerd te zijn en niet serieel zijn opgesteld.
InfoWarmtePomp.be is een gezamenlijk initiatief van tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen en bestaat uit leden van Climafed, de Belgische federatie voor klimaattechnologieën (tot voor kort bekend als ATTB, de Associatie voor de Thermische Technieken in België) en van FRIXIS, de Belgische koninklijke vereniging voor koude en luchtbehandeling. Het infoplatform wil een duidelijk en niet-merkgebonden antwoord geven op alle vragen die particulieren en professionelen hebben over warmtepompen. Onze privacy policy vindt u hier.