Wat is SCOP?

SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) is een coëfficiënt die de prestaties van je warmtepomp uitdrukt. Het is de verhouding tussen de door de warmtepomp geproduceerde energie en het elektriciteitsverbruik van de compressor van de warmtepomp. Een warmtepomp die een SCOP 4 heeft, produceert dus 4 kWh warmte bij een verbruik van 1 kWh elektriciteit.

 

De SCOP-waarde verschilt naargelang de omstandigheden buiten en de afgiftetemperatuur. Naarmate de temperatuur van de buitenlucht of de bodem lager is, zal ook de SCOP lager zijn. De SCOP die wordt opgegeven door de fabrikant is de SCOP die wordt gemeten bij een vaste buitentemperatuur (bv. 2 °C) of bodemtemperatuur (bv. 0 °C) en een vaste afgiftetemperatuur (bv. 35 °C).

InfoWarmtePomp.be is een gezamenlijk initiatief van tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen en bestaat uit leden van Climafed, de Belgische federatie voor klimaattechnologieën (tot voor kort bekend als ATTB, de Associatie voor de Thermische Technieken in België) en van FRIXIS, de Belgische koninklijke vereniging voor koude en luchtbehandeling. Het infoplatform wil een duidelijk en niet-merkgebonden antwoord geven op alle vragen die particulieren en professionelen hebben over warmtepompen. Onze privacy policy vindt u hier.