Premies voor een warmtepomp of warmtepompboiler in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (renovatie)

 

Sinds 1 januari 2022 kan wie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een warmtepomp of warmtepompboiler installeert (in renovatie) een beroep doen op de RENOLUTION-premies. Dit is de nieuwe benaming van de fusie van de energiepremie, de premie voor de renovatie van het woonmilieu en de premie voor de verfraaiing van gevels

Premie voor de installatie van een warmtepomp 

Voor de premie Verwarming met warmtepomp verschilt het bedrag van de premie naargelang van het type gebouw waarin het verwarmingssysteem zich bevindt.

 

Voor residentiële gebouwen varieert het premiebedrag volgens uw inkomenscategorie. Er zijn drie categorieën: categorie I (standaardcategorie), categorie II (gemiddelde inkomens) en categorie III (lage inkomens). Bekijk tot welke categorie u behoort. Bovendien wordt de premie berekend per afzonderlijke wooneenheid (eengezinswoning of appartement in een appartementsgebouw).

 

  • Categorie I: 4.250 € per individuele wooneenheid
  • Categorie II: 4.500 € per individuele wooneenheid
  • Categorie III: 4.750 € per individuele wooneenheid

 

Voor een niet-residentieel gebouw wordt het toegekende bedrag berekend op basis van de in aanmerking komende kosten van de factuur en komt het overeen met 25% van het bedrag.

 

Profiteer van de bonussen!

 

De Bonus beëindiging stookolie en kolen wordt toegekend wanneer een oude oliegestookte verwarmingsketel of een met olie of steenkool gestookte kachel wordt verwijderd. Deze bonus is alleen beschikbaar voor verenigingen van mede-eigenaren. Het premiebedrag wordt dan verhoogd met € 300/verwarmingsketel op stookolie of € 600/kachel op stookolie of steenkool voor aanvragers van categorie I, met € 350/verwarmingsketel op stookolie of € 700/kachel op stookolie of steenkool voor aanvragers van categorie II, en met € 500/verwarmingsketel op stookolie of € 1000/kachel op stookolie of steenkool voor aanvragers van categorie III.

 

De Bonus meerdere werken wordt toegekend indien u uw aanvraag voor deze premie Verwarming met warmtepomp combineert met minstens twee andere premies die via hetzelfde unieke formulier worden aangevraagd. Het bedrag van de premies wordt dan verhoogd met 10% voor aanvragers van de categorieën I en II, en met 20% voor aanvragers van categorie III. Premies die voor deze bonus in aanmerking komen zijn: Thermische gevelisolatie, Plaatsing en vervanging van deuren en ramen, Herstelling en aanpassing van ramen, Herstelling van deuren, Thermische vloerisolatie, Verwarming met warmtepomp, Ventilatiesysteem C en Ventilatiesysteem D.

 

Voor meer info, voorwaarden en te volgen procedure, surf naar renolution.brussels

Premie voor de installatie van een warmtepompboiler 

Het premiebedrag varieert volgens uw inkomenscategorie. Er zijn drie categorieën: categorie I (standaardcategorie), categorie II (gemiddelde inkomens) en categorie III (lage inkomens). Bekijk op renolution.brussels tot welke categorie u behoort.

 

Voor de premie Warmtepompboiler wordt het bedrag van de premie berekend per individuele wooneenheid (eengezinswoning of appartement in een appartementsgebouw).

 

  • Categorie I: 1.400 € per individuele wooneenheid
  • Categorie II: 1.500 € per individuele wooneenheid
  • Categorie III: 1.600 € per individuele wooneenheid

 

Voor meer info, voorwaarden en te volgen procedure, surf naar renolution.brussels

Gemeentelijke premies 

Sommige gemeenten geven bijkomende premies voor warmtepompen of hebben een eigen renovatiepremie. Informeer je op de website van je gemeente of contacteer de milieudienst.

 

 

Laatste update: juli 2022
Onder voorbehoud van aanpassingen of wijzigingen
Surf naar https://leefmilieu.brussels/ voor de meest actuele info

InfoWarmtePomp.be is een gezamenlijk initiatief van tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen (leden van ATTB, de Associatie voor de Thermische Technieken in België, en van  FRIXIS, de beroepsvereniging van koeltechnische bedrijven – afdeling WPAC (fabrikanten en leveranciers van warmtepompen). Deze website wil een duidelijk en niet-merkgebonden antwoord geven op alle vragen die particulieren en professionelen hebben over warmtepompen. Onze privacy policy vindt u hier.