Subsidie voor thuisbatterij wordt versneld afgebouwd, steun voor warmtepompboiler wordt verdubbeld

03 November 2022
De Vlaamse regering heeft beslist om de subsidies voor thuisbatterijen volgend jaar versneld stop te zetten voor installaties met een keuringsattest van na 31 maart 2023. Experten en ook Test-Aankoop kaartten eerder al aan dat de premie niet helpt én thuisbatterijen sowieso niet in veel gezinssituaties rendabel zijn. Anderzijds beslist de regering harder in te zetten op de thermische opslag van warmte in een warmtepompboiler. De steun daarvoor wordt verdubbeld. “De middelen die vrijkomen zetten we zo efficiënter in voor het ondersteunen van de investering in een warmtepompboiler voor het opwekken van sanitair warm water, een ‘thermische’ batterij, wat het energieverbruik enorm kan verlagen”, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.

Btw-verlaging en betere premievoorwaarden voor warmtepompen, warmtepompboilers en zonneboilers

02 Augustus 2022
Met de tijdelijke btw-verlaging van 21% naar 6% die onlangs werd ingevoerd en de betere premievoorwaarden in de 3 gewesten (mijn Verbouwpremie in Vlaanderen, Renolution in Brussel en een tijdelijke afschaffing van de verplichte energieaudit in Wallonië) wordt het nog interessanter om voor eind volgende jaar voor een warmtepomp, warmtepompboiler of zonneboiler te kiezen.

Hernieuwbare energie loodst je door energiecrisis

10 Maart 2022
De combinatie van PV-panelen en een elektrische warmtepomp helpen huishoudens futureproof door de energiecrisis te komen. Niet alleen is de terugverdientijd sterk verminderd door de stijgende energieprijzen, bovendien gaat het om een duurzame keuze die een fossielvrije toekomst mogelijk maakt. De zorgvuldige installatie door een vakman en bijgevolg een slimme sturing van je energievraag en -aanbod zijn cruciaal. Vandaag wordt zo goed als elke nieuwe woning uitgerust met PV-panelen. Een kwart combineert dit met een geothermische of vooral lucht-water warmtepomp. Ook bij renovatie biedt dit een optimale oplossing om het energielabel A te verkrijgen. Uit een recente enquête blijkt dat bouwprofessionals momenteel vooral in nieuwbouw en in mindere mate bij renovatie warmtepompen voorzien.

Besparingspotentieel van een warmtepomp- of zonneboiler is groter dan ooit

09 Maart 2022
De voorbije maanden zijn de energieprijzen dramatisch gestegen. Al hoopt ieders portemonnee op het tegengestelde, het zit er dik in dat de stijging zich in 2022 nog verder zal zetten. Op lange termijn hebben we maar één optie: ons verbruik drastisch naar beneden halen. Dat kunnen we door te besparen op één van de grootste slokoppen van ons energiebudget: de verwarming van ons sanitair water. Een warmtepompboiler benut tot 75% de energie van de lucht en een zonneboiler tot 60% de energie van de zon. Zo kan je je sanitair water een flink stuk goedkoper verwarmen. Als je nu een oude elektrische boiler hebt, loopt de besparing op tot meer dan 1.000 euro per jaar.

Mediacampagne en meer overheidssteun “Maak je huis nu al klaar voor de toekomst. Dat is goed voor jou en het klimaat.”

14 Februari 2022
Heel wat Vlamingen beginnen in deze periode hun bouw- en renovatieprojecten voor te bereiden. Met de derde golf van de mediacampagne Mee met de stroom – die vandaag van start gaat - wil het VEKA gebouweigenaars sensibiliseren om met een ruime blik op de toekomst hun verwarmingssysteem te bekijken. Zo niet riskeren ze (opnieuw) twintig tot vijfentwintig jaar hoge verwarmingskosten en een veel te hoge CO2-uitstoot. Het klimaat kan zo lang niet wachten.

De warmtepomp: een positief verhaal (in tijden van klimaatverandering)

21 September 2021
Vandaag vinden we het normaal dat we centrale verwarming in huis hebben. En steeds meer mensen kiezen ervoor die verwarming te koppelen aan een warmtepomp als meest efficiënte toepassing van hernieuwbare energie. Beide technieken zijn nu evidenties en algemeen aanvaard, maar in historisch perspectief zijn ze – de warmtepomp al wat meer dan de centrale verwarming – eigenlijk van heel recente datum. Het verwarmen van onze gebouwen heeft al een hele evolutie achter de rug.

Alles weten over warmtepompen? Surf naar het vernieuwde infoplatform InfoWarmtePomp.be

14 April 2021
Op zoek naar een eenduidig, niet-merkgebonden antwoord op alle vragen die je als bouwer of verbouwer over warmtepompen kan hebben? Surf dan naar www.InfoWarmtePomp.be, het objectieve warmtepompinfoplatform van sectorassociatie ATTB en beroepsfederatie WPAC, dat zopas volledig werd vernieuwd.

10 tips om je renovatiebudget te verhogen

13 April 2021
Een warm en comfortabel huis hoeft niet onbetaalbaar te zijn. Toch loopt het kostenplaatje bij een energiezuinige renovatie of BENOvatie al gauw hoog op. De financiële drempel houdt vaak potentiële kopers tegen om een woning met hoge renovatienoden aan te kopen of de huidige woning grondig energetisch te renoveren naar de comfortnoden van vandaag. Toch is het NU het moment om te renoveren. Er bestaan verschillende financieringsopties die weinig gekend zijn, maar heel wat mogelijkheden bieden. Verhoog nu je renovatiebudget en bespaar voor altijd op je energiefactuur met deze tips….

Woningpas wordt uitgebreid met overzicht van uitgevoerde renovatiewerken

21 December 2020
De Woningpas werd zopas uitgebreid met een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken. Wil je jouw woning verkopen of verhuren? Of plan je binnenkort renovatiewerken?

Vlaanderen loopt warm voor warmtepomptechnologie

04 Maart 2020
Bijna 1 op 5 Vlaamse nieuwbouwers kiest voor een warmtepomp, en ook in de renovatiemarkt zijn warmtepompen aan een flinke opmars bezig. Zo werden in 2019 43% meer premies toegekend voor warmtepompen dan het jaar ervoor, en werd de nieuwe warmtepompboilerpremie al meer dan 100 keer uitbetaald. Dat blijkt uit de cijfers die Vlaams minister van Energie Zuhal Demir en het Vlaams Energieagentschap bij de opening van de Batibouwbeurs bekend maakten.

InfoWarmtePomp.be is een gezamenlijk initiatief van tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen (leden van ATTB, de Associatie voor de Thermische Technieken in België, en van  FRIXIS, de Belgische koninklijke vereniging voor koude en luchtbehandeling. Het infoplatform wil een duidelijk en niet-merkgebonden antwoord geven op alle vragen die particulieren en professionelen hebben over warmtepompen. Onze privacy policy vindt u hier.