Belg loopt warm voor warmtepompen  

15 Juni 2016

“In 2016 is de markt voor warmtepompen in België met 30% gestegen”, laten ATTB en WPAC weten. “Deze stijging is op het palmares te schrijven van de overheid en haar inspanningen om hernieuwbare energie te promoten enerzijds, maar ook het feit dat Belgen almaar beter geïnformeerd zijn over wat een warmtepompinstallatie precies is en steeds beter inzien wat zo’n installatie voor hen thuis kan betekenen draagt hier voor een groot deel toe bij. En daar zit de objectieve infosite www.infowarmtepomp (voor Franstaligen: www.infopompeachaleur.be) die ATTB en WPAC in februari 2016 lanceerden en de nieuwe Facebookpagina ongetwijfeld voor iets tussen.”

+ 30% in 2016  

Warmtepompen zetten de natuurlijke warmte uit de grond, de lucht of het water om in warmte voor je centrale verwarming of sanitair water.

In tegenstelling tot wat soms in de pers beweerd wordt, kenden warmtepompen in 2015 geen doorbraak, maar slechts een lichte groei in verkoop. Van warmtepompboilers – een warmtepompsysteem dat specifiek bedoeld is voor de verwarming van sanitair warm water – ging  verkoop zelfs met 15% achteruit. “Dit had te maken met de stijgende elektriciteitsprijzen vorig jaar gekoppeld aan relatief goedkope fossiele brandstoffen, maar zeker ook met het terugschroeven van de subsidies in Wallonië”, klinkt het bij ATTB, de Belgische sectorassociatie voor thermische technieken, en WPAC, de beroepsfederatie van warmtepompleveranciers.

“In 2016 is het tij duidelijk gekenterd. In het eerste kwartaal van 2016 zijn er namelijk 30% meer warmtepompinstallaties verkocht dan in het laatste kwartaal van 2015 en ging ook de verkoop van warmtepompboilers met 30% vooruit. Ook voor de volgende maanden ziet de sector de toekomst rooskleurig in. “Hoewel we in de eerste maanden van 2016 nog steeds uitzonderlijk lage energieprijzen noteerden, door een toename van de globale grondstofvraag en een daling van het aanbod, zijn de brandstofprijzen ondertussen opnieuw aan een klim begonnen. Bovendien zit hernieuwbare energie in het algemeen in de lift, zeker in Vlaanderen waar het een minimumaandeel hernieuwbare energie voor bouwaanvragen vanaf 1 januari 2014 verplicht is (tenzij je E-peil laag genoeg is) en waar het premiesysteem steeds gunstiger wordt. Maar ook los van die verplichting, lijken Belgen zich meer en meer bewust van wat een warmtepompinstallatie precies is en welke voordelen de toepassing van een warmtepompinstallatie biedt.”

Objectieve infosite

Een warmtepomp vormt inderdaad de meest efficiënte vorm van hernieuwbare energie om te genieten van meer comfort, en om het milieu én je portemonnee een dienst te bewijzen. Het rendement van een warmtepomp is immers hoog: tot 80% van de energie die ze levert wordt gewonnen uit de omgeving en is dus gratis en C02-vrij.

Maar hoe werkt een warmtepomp precies? Waarom zou ik een warmtepomp installeren? Welke soorten warmtepompen bestaan er?  Op welke premies kan ik aanspraak maken? Hoe begin ik eraan? Voor een niet-merkgebonden antwoord op deze en tal van andere vragen over warmtepompen kan je sinds februari 2016 terecht op www.infowarmtepomp.be (voor Franstaligen: www.infopompeachaleur.be), een gezamenlijk initiatief van ATTB sectie 4 (warmtepompen en alternatieve systemen) en WPAC.

“De nood aan zo’n objectieve infosite was blijkbaar hoog”, vertellen ATTB en WPAC. “We merken dan ook dat de bezoekers van onze site gemiddeld 3 minuten op onze site blijven, wat enorm lang is voor een website. Om de drempel naar info over warmtepompen nog lager te maken, lanceerden we eind mei trouwens ook een Nederlandstalige en Franstalige facebookpagina: Infowarmtepomp en Infopompeachaleur. Ook daar zullen we onze fans systematisch op de hoogte houden over alle ontwikkelingen in de wereld van energiezuinig bouwen en verbouwen in het algemeen en die van warmtepompen in het bijzonder.”

Het infowarmtepomp.be-consortium is ook bezig met de ontwikkeling van een infosite over warmtepompen in  niet-residentieel gebruik en met een tool waarmee je heldere informatie krijgt over het energie- en CO2-verbruik van een warmtepomp in vergelijking met de klassieke fossiele verwarmingssystemen. Beide zullen in de loop van 2016 online staan.

Meer info:

www.infowarmtepomp.be / www.infopompeachaleur.be

Facebook: Infowarmtepomp - Belgisch infoplatform warmtepompen / InfoPompeàchaleur - Plateforme d'info belge sur les pompes à chaleur

InfoWarmtePomp.be is een gezamenlijk initiatief van tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen en bestaat uit leden van Climafed, de Belgische federatie voor klimaattechnologieën (tot voor kort bekend als ATTB, de Associatie voor de Thermische Technieken in België) en van FRIXIS, de Belgische koninklijke vereniging voor koude en luchtbehandeling. Het infoplatform wil een duidelijk en niet-merkgebonden antwoord geven op alle vragen die particulieren en professionelen hebben over warmtepompen. Onze privacy policy vindt u hier.