Houd het hoofd koel met warmtepomp

30 Juli 2018

De temperaturen lopen momenteel hoog op in Vlaanderen. En als we de weermannen en -vrouwen mogen geloven, zal het kwik de komende dagen nog meer stijgen. Niet iedereen kan even goed tegen deze hitte en zoekt daarom naar manieren om zijn huis structureel te koelen. De warmtepomp kan hier soelaas bieden. De Vlaamse Regering besliste dit weekend bijkomend in te zetten op hernieuwbare energie. Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw een verstandige keuze.

De Vlaamse Confederatie Bouw zet al enige tijd haar schouders onder de transitie naar energiezuinige woningen. Het gebruik van hernieuwbare energie, zoals pv-panelen en warmtepompen zijn steeds meer ingeburgerd bij de Vlaming.

Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw: “In de toekomst zal het belangrijker worden om onze woningen te koelen in plaats van de verwarmen. Eén van de troeven van een warmtepomp is net de koeling. Deze warmtepomp zal je woning in de winter verwarmen en in de zomer kan je er je woning mee koelen..”

Paul en Hilde uit Malle hebben de keuze voor een warmtepomp twee jaar geleden gemaakt en hebben nog geen moment spijt gehad van hun keuze. “We zijn aangenaam verrast door het koelende effect van onze geothermische warmtepomp. De vloer voelt heerlijk fris aan en daardoor blijft het in onze woning vandaag ook nog comfortabel. Zelfs met deze extreme zomerse temperaturen.”

Er bestaan verschillende types warmtepompen, naast de geothermische warmtepomp, die aan passieve koeling doet, zijn er ook nog andere types die actief koelen: de lucht-lucht warmtepomp (+- 5000 euro), de lucht-water warmtepomp (+- 12.000 euro) en de water-water warmtepomp (+-17.000 euro).

Een geothermische warmtepomp vergt echter wel een bepaalde investering. “Voor een geothermische warmtepomp met verticale boringen mag je beginnen tellen vanaf 21.000 euro”, klinkt het bij een van de VCB-aannemers. “De terugverdientijd is afhankelijk van het project. De geothermische warmtepomp is de duurste optie, maar door de passieve koeling ook het de meest efficiënte manier van koelen.&rdquo

Marc Dillen: “We merken dat niet enkel de prijs en de terugverdientijd beslissingscriteria zijn voor de keuze van een warmtepomp. De particulier maakt deze keuze veel eerder omwille van het comfort, de koelingsmogelijkheden, het beperkte onderhoud en de onafhankelijkheid van het gasnet.”

Voor bestaande woningen kan je voor een geothermische warmtepomp – die de mogelijkheid van passieve koeling biedt - rekenen op een premie van 4.000 euro. Varianten met actieve koeling zijn een lucht-waterwarmtepomp met een premie van 1.500 euro, een hybride lucht-waterwarmtepomp is goed voor 800 euro en tenslotte krijg je voor een lucht-luchtwarmtepomp een premie van 300 euro. Alle premies bedragen maximaal 40 % van de factuur. De premie kan worden verdubbeld als de warmtepomp een elektrische verwarming vervangt of wordt geplaatst in een gebied waar er geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is.

Paul en Hilde zijn niet de enige Vlamingen die afgelopen tijd kozen voor een warmtepomp. Uit cijfers van het Vlaams Energieagentschap blijkt dat er in 2017 1.067 premies voor warmtepompen werd uitbetaald voor een totaal bedrag van 1,7 miljoen euro.

Marc Dillen

Directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw

Voor meer informatie: 0475 72 01 72

InfoWarmtePomp.be is een gezamenlijk initiatief van tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen (leden van ATTB, de Associatie voor de Thermische Technieken in België, en van  FRIXIS, de Belgische koninklijke vereniging voor koude en luchtbehandeling. Het infoplatform wil een duidelijk en niet-merkgebonden antwoord geven op alle vragen die particulieren en professionelen hebben over warmtepompen. Onze privacy policy vindt u hier.