Kwart meer warmtepompen

05 April 2017

In 2016 plaatsten de Vlamingen 3.728 nieuwe warmtepompen in hun woningen, dat is een kwart meer dan het jaar ervoor. Bij nieuwbouw kiest ongeveer 20 procent voor een warmtepomp – al dan niet in combinatie met zonnepanelen – om het verplicht aandeel hernieuwbare energie te behalen.

De verkoop van warmtepompen zit in de lift. Waar er in 2015 2.992 bijkwamen, waren dat er in 2016 3.728, of een kwart meer. De stijging is vooral te danken aan het verplicht aandeel hernieuwbare energie bij nieuwbouw (een stijging van 66%, van 1.411 naar 2.336 warmtepompen). Bij bestaande gebouwen was er een lichte daling (van 1.581 naar 1.392 warmtepompen, of een daling van 12%).

Sinds de invoering van het verplichte minimumaandeel hernieuwbare energie in 2014, merken we een duidelijke stijging van het aantal warmtepompen. In 15 procent van de aangiften combineert men zonnepanelen en warmtepomp. In nog eens 5 procent kiest men enkel voor een warmtepomp. In totaal zijn er nu 20.882 warmtepompen geïnstalleerd in Vlaanderen.

Duwtje in de rug

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ‘Onder andere door de lage gasprijs, kiest de Vlaming nog vaak voor andere verwarmingstechnieken. Om warmtepompen een extra duwtje in de rug te geven, hebben we de premie sinds 1 januari opgetrokken. We zijn ook volop bezig met de verfijning van de EPB-regelgeving, zodat warmtepompen vanaf 2018 juist doorgerekend kunnen worden. Wie voor hernieuwbare energie kiest, willen we daar immers ook eerlijk voor belonen.’

Sinds 1 januari 2017 krijg je een premie van 4.000 euro voor een geothermische warmtepomp, 1.500 euro voor een lucht-waterwarmtepomp, 800 euro voor een hybride lucht-waterwarmtepomp en 300 euro voor een lucht-luchtwarmtepomp. Wie de warmtepomp plaatst in een woning die in een gebied ligt zonder aardgasnet of om elektrische verwarming te vervangen, krijgt een dubbele premie. Alle premies bedragen maximaal 40% van de factuur.

InfoWarmtePomp.be is een gezamenlijk initiatief van tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen (leden van ATTB, de Associatie voor de Thermische Technieken in België, en van  FRIXIS, de Belgische koninklijke vereniging voor koude en luchtbehandeling. Het infoplatform wil een duidelijk en niet-merkgebonden antwoord geven op alle vragen die particulieren en professionelen hebben over warmtepompen. Onze privacy policy vindt u hier.