Verhoogde steun voor warmtepompen verlengd tot eind 2025

21 Juni 2023

De Vlaamse Regering heeft vorige vrijdag (16 juni 2023) op voorstel van Vlaams minister van energie Zuhal Demir beslist de verhoogde steun voor lucht-water en hybride warmtepompen te verlengen voor aanvragen tot eind 2025. Initieel was gepland de steun na 1 januari 2024 opnieuw te doen dalen. Sinds 1 oktober 2022 kwamen al meer dan 6.300 premie-aanvragen voor een warmtepomp binnen in het loket van Mijn VerbouwPremie, dat in totaliteit al meer dan 100.000 aanvragen te verwerken kreeg.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir heeft de afgelopen jaren al heel wat maatregelen genomen om warmtepompen te stimuleren bij renovatie. De premies werden de afgelopen jaren sterk verhoogd, onder andere ten gevolge van de Oekraïnecrisis vorig jaar. Normaal gezien zou deze verhoogde premie voor lucht-water warmtepompen (basispremie 3000 euro) en hybride warmtepompen (basispremie 2000 euro) terugvallen naar respectievelijk 2250 en 1500 euro voor eindfacturen vanaf 1 januari 2024. Er werd nu beslist dat bij iedere aanvraag tot eind 2025 deze verhoogde premies van kracht blijven.

“Warmtepompen breken steeds meer door bij de renovatie van woningen en appartementen. Sinds 1 oktober 2022 kwamen al meer dan 6300 premie-aanvragen voor een warmtepomp binnen in het loket van Mijn VerbouwPremie. Door de erg hoge vraag zijn er lange wachttijden om een warmtepomp te installeren. Hierdoor dreigden duizenden gezinnen terug te moeten vallen op lagere premies. Op het ogenblik dat de markt van de warmtepompen bij renovatie eindelijk begint door te breken, is het absoluut geen goed idee om nu al de premie te verlagen. Daarom verlengen we de verhoogde steun”, aldus Demir. De Vlaamse regering zette daar afgelopen vrijdag het licht voor op groen.
Ontdek alle premies voor warmtepompen in Vlaanderen hier

Anderzijds stapt de Vlaamse regering zoals aangekondigd versneld af van stookolie en aardgas. Twee weken geleden besliste de Vlaamse Regering om de Mijn VerbouwPremie voor gascondensatieketel versneld stop te zetten en dit voor eindfacturen vanaf 1 november 2023. Deze maatregelen werden ook al aangekondigd in het Vlaams Energie en Klimaatplan.
bron: persbericht kabinet Demir, 19/06/23

InfoWarmtePomp.be is een gezamenlijk initiatief van tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen en bestaat uit leden van Climafed, de Belgische federatie voor klimaattechnologieën (tot voor kort bekend als ATTB, de Associatie voor de Thermische Technieken in België) en van FRIXIS, de Belgische koninklijke vereniging voor koude en luchtbehandeling. Het infoplatform wil een duidelijk en niet-merkgebonden antwoord geven op alle vragen die particulieren en professionelen hebben over warmtepompen. Onze privacy policy vindt u hier.