Waarvoor kan ik een warmtepomp gebruiken?

1. Ruimteverwarming

Ruimteverwarming

Wie een warmtepomp op basis van water wil toepassen op een bestaande centrale verwarming, controleert best of de radiatoren geschikt zijn om een voldoende warmte-afgifte te realiseren. Zeker in het geval van lucht-waterwarmtepompen dienen de radiatoren voldoende gedimensioneerd te zijn vanwege de lagere afgiftetemperatuur. Dit kan je best laten controleren door je installateur.

 

Een alternatief voor klassieke radiatoren zijn ventilo-convectoren. Deze hebben minder water nodig en de temperatuur van het circulatiewater kan lager liggen om tot eenzelfde resultaat te komen als gewone radiatoren. Maar ook met klassieke radiatoren zal men altijd een hoger rendement verkrijgen met een warmtepomp.

 

Een lucht-luchtwarmtepomp maakt gebruik van ventilatoren die de verwarmde lucht de woning inblazen. Deze zijn fluisterstil en kunnen zowel op wand, vloer als plafond gemonteerd worden of er worden ingebouwd. Fabrikanten hebben veel aandacht voor het design zodat ze je interieur niet ontsieren.

2. Vloer- en/of wandverwarming

Vloer- en/of wandverwarming

Wie voor een warmtepomp kiest maar liever geen radiatoren of convectoren in de woning ziet, kan kiezen voor vloer- en/of wandverwarming. Vloerverwarming is de meest aangewezen toepassing in combinatie met een warmtepomp. Hierbij wordt in de vloeren of wanden van de woning een buizennet geïnstalleerd waarin warm water circuleert. Voor wandverwarming kan ook gebruik gemaakt worden van kanalen waarin warme lucht kan worden geblazen. Vloerverwarming heeft als voordeel dat de temperatuur van het water lager ligt om tot dezelfde resultaten te komen als een systeem op basis van radiatoren.

3. Verwarming sanitair water

Verwarming sanitair water

Warmtepompen op basis van water kunnen gebruikt worden voor zowel ruimteverwarming als warmwaterproductie. Ook bestaat de mogelijkheid om een warmtepompboiler te installeren die dan enkel wordt gebruikt voor de productie van warm water. Deze boilers maken gebruik van de restwarmte in de woning. De warmtepomp wordt dan geïnstalleerd in een ruimte -zoals een kelder- waar veel restwarmte aanwezig is. Bij renovatie is dit een ideale manier om te besparen op de energiefactuur.

4. Zwembadverwarming

Zwembadverwarming

Warmtepompen zijn een ideale en vooral voordelige manier om zwembaden te verwarmen. Ze halen een rendement tot 6 SCOP en meer, wat wil zeggen dat elke KWh verbruikte energie 6 KWh energie en meer produceert. Daardoor zijn ze 50 tot 70% zuiniger dan installaties op gas of stookolie. Voor deze warmtepompen kan je echter geen premies van de overheid krijgen.

5. Koeling

Koeling

Sommige warmtepompen kunnen ook toegepast worden als afkoelingssystemen of airco's. In dat geval spreken we van een omkeerbare warmtepomp. Grond-water- en water-waterwarmtepompen maken gebruik van een passieve koeling. In dat geval wordt de werking van de compressor uitgeschakeld waardoor het water van bv. de vloerverwarming koel wordt in plaats van opgewarmd wordt. Lucht-water en lucht-luchtwarmtepompen maken gebruik van actieve koeling waarbij de werking van de warmtepomp wordt omgekeerd en het water in bv. de vloerverwarming afgekoeld wordt of afgekoelde lucht de woning wordt ingeblazen.

InfoWarmtePomp.be is een gezamenlijk initiatief van tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen en bestaat uit leden van Climafed, de Belgische federatie voor klimaattechnologieën (tot voor kort bekend als ATTB, de Associatie voor de Thermische Technieken in België) en van FRIXIS, de Belgische koninklijke vereniging voor koude en luchtbehandeling. Het infoplatform wil een duidelijk en niet-merkgebonden antwoord geven op alle vragen die particulieren en professionelen hebben over warmtepompen. Onze privacy policy vindt u hier.