In elke woning past een warmtepomp

18 April 2024
Bij nieuwbouw is een warmtepomp al geruime tijd de evidente keuze. Maar ook bij verbouwingen is het verstandig om de traditionele verwarmingsketel in te ruilen voor een moderne, klimaatvriendelijke oplossing. Wie kiest voor een warmtepomp, opteert voor een toekomstbestendig en duurzaam systeem dat een minimaal energieverbruik combineert met optimaal comfort. En, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is deze keuze ook binnen handbereik voor eigenaren van bestaande woningen, zelfs voor oudere woningen met radiatoren.

Vlaamse verbouwsector stelt nieuwste editie van het gratis magazine BENO voor

27 Februari 2024
Waarom BENOveren in plaats van renoveren? Hoe kan je je woning behalve energiezuinig ook slim, comfortabel, kwaliteitsvol, gezond en aantrekkelijk maken? En hoe pak je dat alles op de meest kosteneffectieve manier aan? Kandidaat-renoveerders vinden heel wat van hun vragen beantwoord in de nieuwste editie van gratis magazine BENO.

Warmtepompen steeds populairder in nieuwbouw

20 Februari 2024
Met een opmerkelijke toename van warmtepompen in nieuwbouwwoningen, zet Vlaanderen goede stappen richting hernieuwbare energie . Bijna alle nieuwe woningen zijn nu uitgerust met zonnepanelen, en voor het aanvraagjaar 2021 heeft 1 op de 2 woningen ook een warmtepomp geïnstalleerd, in vergelijking met 1 op de 3 voor het aanvraagjaar 2020.

Is jouw woning klaar voor een warmtepomp? Ontdek het met www.warmtepompklaar.be

01 Februari 2024
Veel mensen twijfelen of hun woning geschikt is voor een warmtepomp. Toch wordt deze vorm van verwarming beschouwd als de toekomst, vanwege de energiezuinigheid en milieuvriendelijkheid. Om huiseigenaars te helpen bepalen of hun huis of appartement klaar is voor een warmtepomp, heeft het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) een nieuwe online tool ontwikkeld: 'is jouw woning warmtepompklaar?' op www.warmtepompklaar.be. Hiermee kunnen eigenaars in enkele eenvoudige stappen achterhalen of hun woning al dan niet duurzaam kan worden verwarmd met een warmtepomp of dat er eerst extra isolatie nodig is.

Je buren hebben al een warmtepomp. Waarom jij nog niet?

02 Oktober 2023
Bij nieuwbouw kan je je plannen volledig afstemmen op een warmtepomp. Maar ook voor bestaande woningen en renovatieprojecten is een warmtepomp een uitstekend alternatief voor stookolie en gas. Niet enkel kan een warmtepomp alles wat je cv-ketel kan: warm water leveren en je huis verwarmen¬ - sommige warmtepompen kunnen zelfs koelen. Ook vanuit technisch en economisch oogpunt zijn er vandaag nauwelijks redenen om in een bestaand gebouw geen warmtepomp te gebruiken. Dankzij de diverse types warmtepompen en interessante premies zijn warmtepompen haalbaar en betaalbaar voor iedereen.

Hoe uw woning koel houden bij een hittegolf? Infografiek van het VEKA schept klaarheid.

12 September 2023
De zomer is al goed gevorderd, maar ook bij deze warme septemberdagen blijft het belangrijk om verstandig om te gaan met koelen. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA), het agentschap dat binnen de Vlaamse overheid uitvoering geeft aan het energie- en klimaatbeleid, lanceert aan de vooravond van een voorspelde hittegolf, de infografiek ‘hou uw woning koel’.

Verkoop warmtepompen stijgt met 140%: 1 op 4 geplaatste warmtegeneratoren is een warmtepomp

16 Augustus 2023
De verkoop van warmtepompen en warmtepompboilers in België kende in het eerste semester van 2023 een opmerkelijke groei van 140%. InfoWarmtePomp.be, een initiatief van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen, stelt vast dat maar liefst 1 op de 4 warmtegeneratoren die vandaag in ons land geplaatst wordt, een warmtepomp is.

Verhoogde steun voor warmtepompen verlengd tot eind 2025

21 Juni 2023
De Vlaamse Regering heeft vorige vrijdag (16 juni 2023) op voorstel van Vlaams minister van energie Zuhal Demir beslist de verhoogde steun voor lucht-water en hybride warmtepompen te verlengen voor aanvragen tot eind 2025. Initieel was gepland de steun na 1 januari 2024 opnieuw te doen dalen. Sinds 1 oktober 2022 kwamen al meer dan 6.300 premie-aanvragen voor een warmtepomp binnen in het loket van Mijn VerbouwPremie, dat in totaliteit al meer dan 100.000 aanvragen te verwerken kreeg.

Enorme toename van aantal warmtepompen in 2022

06 Februari 2023
ATTB, de Belgische vereniging van leveranciers van verwarmingsmateriaal, kijkt - net als de rest van de wereld - terug op een heel bewogen jaar 2022. De invasie van Rusland in Oekraïne zorgde voor een ongekende opstoot van de energieprijzen en een versnelde afbouw van onze afhankelijkheid van (vooral Russisch) gas en olie.
De transitie naar meer hernieuwbare energie kreeg hierdoor een enorme boost, maar om aan de Europese ambities te kunnen beantwoorden hebben we dringend nood aan een stabiel, inspirerend en regelgevend kader voor 20 jaar.

Verwarmen met lucht/lucht-warmtepomp levert besparing op tot 33%

16 November 2022
Door de hoge gasprijzen en de stimuli van de overheid om over te stappen naar hernieuwbare energie zitten warmtepompen in de lift. De Belgische vereniging van verwarmingsfabrikanten en -importeurs ATTB en warmtepompassociatie WPAC noteerden het voorbije half jaar een stijging van 200% in de verkoop. Warmtepompen van het type lucht/lucht worden helaas nog miskend als energiebesparende verwarmingsoplossing, ondanks hun sterk potentieel in renovatie. Ze brengen soms de duurzame uitkomst waar andere types warmtepompen moeilijk haalbaar zijn.

InfoWarmtePomp.be is een gezamenlijk initiatief van tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen en bestaat uit leden van Climafed, de Belgische federatie voor klimaattechnologieën (tot voor kort bekend als ATTB, de Associatie voor de Thermische Technieken in België) en van FRIXIS, de Belgische koninklijke vereniging voor koude en luchtbehandeling. Het infoplatform wil een duidelijk en niet-merkgebonden antwoord geven op alle vragen die particulieren en professionelen hebben over warmtepompen. Onze privacy policy vindt u hier.