Vanaf 2019: nieuwe premie voor warmtepompboiler, premie voor zonneboiler hoger dan eerst gepland

03 December 2018

Wie een warmtepompboiler plaatst, kan vanaf 1 januari volgend jaar een premie van 400 euro aanvragen. De Vlaamse regering heeft definitief het licht op groen gezet. Debestaande premie voor een zonneboiler wordt niet verlaagd zoals eerder was gepland. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ‘Investeren in hernieuwbare energie is voordelig voor uw factuur én voor het milieu. Met onze premies trekken we twijfelaars over de streep.’

Vanaf 1 januari kan wie een warmtepompboiler plaatst een premie krijgen. Een warmtepompboiler is een alternatief om sanitair water te verwarmen, naast de zonneboiler en de klassieke elektrische boiler. Alleen is een warmtepompboiler tot 70 procent energiezuiniger dan een elektrische boiler. Bart Tommelein: ‘Kiezen voor een warmtepompboiler is niet alleen kiezen voor hernieuwbare energie, maar ook voor een forse energiebesparing.’

Zowel particulieren als bedrijven komen in aanmerking. De premie voor particulieren start aan 400 euro en dooft de komende vijf jaar langzaam uit. Vanaf 2020 bedraagt de premie nog 300 euro. Vanaf 2021 tot eind 2023, krijg je nog maximaal 200 euro. Ook voor bedrijven bedraagt de basispremie 400 euro, maar dat bedrag wordt verhoogd naargelang het vermogen. Bedrijven kunnen op maximaal 5.040 euro rekenen of veertig procent van het factuurbedrag. Ook voor de bedrijven neemt de premie geleidelijk af over vijf jaar.

Premie voor zonneboiler verhoogt

Naast de nog onbekende warmtepompboiler, is de zonneboiler een veel bekender alternatief voor sanitair warm water. De Vlaamse regering besliste op voorstel van minister Tommelein om deze premie volgend jaar niet te verlagen zoals eerst aangekondigd. Ze blijft behouden op 550 euro in plaats van een verlaging tot 375 euro.

Tweede premie voor vervanging zonneboiler en warmtepomp

De eerste generatie zonneboilers en warmtepompen is stilaan aan vervanging toe. Om te vermijden dat mensen voor hun verwarming of sanitair warm water opnieuw zouden kiezen voor een systeem op basis van fossiele brandstoffen, heeft de regering de premieregeling aangepast. Voortaan kan je na 15 jaar opnieuw een premie aanvragen voor de vervanging van je zonneboiler of warmtepomp. Voor een warmtepompboiler kan dat zelfs al na 10 jaar, omdat de levensduur van zo’n boiler korter is.  

‘Investeren in hernieuwbare energie is voordelig voor uw factuur en voor het milieu. Met onze premies trekken wij twijfelaars over de streep’ besluit Bart Tommelein.

 
 

 

 
.

InfoWarmtePomp.be is een gezamenlijk initiatief van tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen en bestaat uit leden van Climafed, de Belgische federatie voor klimaattechnologieën (tot voor kort bekend als ATTB, de Associatie voor de Thermische Technieken in België) en van FRIXIS, de Belgische koninklijke vereniging voor koude en luchtbehandeling. Het infoplatform wil een duidelijk en niet-merkgebonden antwoord geven op alle vragen die particulieren en professionelen hebben over warmtepompen. Onze privacy policy vindt u hier.